De tweede sekse


De tweede sekse. Potloodtekening HB. Afmeting 62 x 42 cm.

Deze potloodtekening is naar aanleiding van het boek “De tweede sekse” deel 2 van Simone de Beauvoir. Daarin beschrijft ze de ontwikkeling van een meisje/vrouw ten opzichte van dat van een jongen/man. Ook de leefomgeving wordt erbij betrokken en de oordelen en vooroordelen.
In de voorstelling is er de slang die symbool staat voor de vrouw in negatieve zin. (Er zijn culturen waar de slang een positief symbool is) De lelie staat voor vrouwelijkheid.
Het boekje heeft een tekst die komt uit een schilderij van Sofonisba Anguissola, zij is een van de eerste geaccepteerde kunstschilders uit de kunsthistorie. Ze werd een ‘marvel of nature’ genoemd, wat aangeeft dat vrouwen normaal zulke talenten niet werden toegedicht. De vrouw met het boekje is door het ouder worden veel van haar vrouwelijke aantrekkelijkheid kwijtgeraakt. Zij droomt van weleer, maar is weer zwanger.
Haar dochters van rechts naar links, gaan van zorgeloos, naar verontrust, naar zich van haar uiterlijk bewust. Het zoontje is onbezorgd, er is in het leven een andere rol weggelegd. Simone beschrijft de levensfases die een meisje in haar leven doorloopt.

 

Ga terug