In de ochtend


In de ochtend. Olieverf op linnen. Afmeting 100 x 100 cm. Afmeting lijst 143 x 143 cm.

‘In de ochtend’ heb ik dit schilderij op de website genoemd. Als bestandsnaam heette het Grand Wood naar de maker van het schilderij op de poster aan de muur. De naam van dat schilderij is American Gothic.
Op een morgen werd ik wakker op de kamer die ik als student huurde. Er kwam een bijzonder gevoel over mij heen, een gevoel van het compleet los zijn van de wereld om mij heen. Ik voelde mij nergens meer emotioneel aan gebonden. Niet op een negatieve manier niet op een positieve manier.
Nadat het gevoel verdween door de dagelijkse dingen, heb ik het nooit weer gehad.
In dit schilderij heb ik dingen onderzocht die het gevolg waren van het schilderij met het luciferdoosje. Het werk heeft ook een autobiografisch aspect in de vorm van de eeuwig druipende druppel bloed. Deze druppel stolt en naar verloop van tijd wordt het een korst die op zijn beurt weer afbrokkelt.
Het legt op een symbolisch visuele manier uit wat het kunstenaarschap voor mij betekend. Er is niet romantisch aan mijn occupatie. Het is dagen van alleen zijn, en dingen onderzoeken waar je met niemand over kunt praten. Een gevecht met jezelf, gevoed door een drang om te begrijpen. Het eind van een gevecht betekend altijd weer de start van een nieuw gevecht. Er zijn momenten van extase die als een heel kort werkende drug je verder drijven.
Mensen die je benijden vanwege je werk, begrijpen niet dat je ‘low profile’ en anoniem wilt blijven. Het schilderij van Grand Wood laat twee kolonisten zien met noest blikken van onverzettelijkheid, het is overleven zonder gevoel van trots.

Ook dit schilderij heeft een technische uitleg waarin begrip van ruimtelijkheid verder wordt uitgebouwd. Om het te kunnen begrijpen is weer kennis nodig van mengprincipes. De ‘knop’ hieronder ontvouwt de uiteenzetting.

Naar de uitleg van dit schilderij

 

 

Ga terug