Pastel in opbouw


Pastel in opbouw.

In voorbereiding op het geven van ‘Tekenen voor beginners’ heb ik alle oefeningen eerst zelf gedaan. Binnen deze cursus kregen de cursisten te maken met verschillende technieken. Met alle tekenmaterialen was ik bekend, op een na. Pastel valt namelijk ook onder de tekentechnieken omdat er sprake is van krijt.
Om dit hiaat op te vullen ben ik zelf aan een pastel begonnen, mijn eerste dus. Je zou kunnen denken dat het een risicovolle onderneming was, maar dat viel wel mee. De bagage die je aan kennis hebt werkt door alle technieken heen, of je nou met olieverf schildert of in aquarel, of dat je nou met potlood tekent of met krijt.
Om het voor de cursisten begrijpelijk te maken heb ik het pastel in drie stadiums gefotografeerd. De eerste opzet gevolgd door de wat meer uitgewerkte, om daarna delen helemaal te vervolmaken. Het pastel is dus niet vanuit artistiek oogpunt zo ontstaan.
Wat wonderlijk aan pastel is, dat het een beetje tussen tekenen en schilderen in ligt, droog schilderen dan wel te verstaan. Je hebt met kleurmenging te maken, en met de doezelaar vervloeien kleuren schilderachtig. Onder de ‘knop’ de eerdere foto’s voor de cursus.

Ga terug