Aquarel met kameleon. Aquarel.
Licht, lichttemperatuur, het verloop van tijd op de dag, de atmosfeer, ze hebben geleid tot dit aquarel. Door de voorstelling op te delen in ochtend, middag en namiddag, heb ik te maken met de lichttemperaturen van die tijdsperioden. De ochtend heeft blauwachtig licht, de middag wordt geler en in de namiddag verandert het naar roodachtig. Op basis van licht zonder een klok is het moment van de dag redelijk te bepalen.
Het aquarel zet de ’tijden’ in vergelijk naast elkaar waarbij de ene soms ‘binnendringt’ bij de ander. De wolken lopen over de gehele breedte gewoon door.
Op de voorgrond is er een landschap gevuld met dieren.
Vanuit technisch oogpunt is dit werk ook gemaakt om de reikwijdte van de waterverf te onderzoeken. De papegaai bijvoorbeeld heeft kleuren die op de grens zitten van het bereikbare, ze hebben nog net gevloeid. Het witte bloemetje is door uitsparing verkregen, wat inhoud dat het aan het begin van de aquarel al gepland moest zijn.
Compositorisch sluiten de takken aan de linkerkant naadloos aan bij de rechterkant, ze zijn bladloos. De seizoenen zijn summier in de voorstelling verwerkt.
Studie met kameleon. Uitgewerkt als zelfstandige tekening. Potloodtekening HB.
Studie met papagaai. Potloodtekening HB.