Solicitatie-illustraties

Er is een tijd geweest dat ik bij een reïntegratiebureau moest solliciteren. Het probleem was dat een beeldend kunstenaar geen beroep heeft waarmee je bij een baas kunt werken. Dat was dus lastig. Om mijn kunstenaarschap te kunnen behouden solliciteerde ik bij uitgevers voor werk als illustrator.
Een medewerker van het bureau liet mij een boekje zien van iemand die er een sport van gemaakt had om bijzondere sollicitatiebrieven te schrijven. In een van zijn brieven begon hij bijvoorbeeld met een foto van zijn hond, om daarna verder te gaan met “Ze zeggen dat de hond op zijn baasje lijkt……”.
Weet je wat dacht ik, laat ik in mijn sollicitaties een tekening verwerken. De brief zal opvallen en er is iets daadwerkelijk getekend. Vervolgens heb ik alle uitgeverijen die ik kon vinden bestookt met open sollicitaties om als illustrator werkzaam te zijn.
Ik ben tot 14 verschillende tekeningetjes gekomen waarbij het getekende figuurtje steeds dezelfde was. Wonderwel heb ik op zo goed als alle brieven antwoord gekregen.


Beneden wat uitvergrotingen van deze tekening.


Dit mannetje was de eerste in de serie, een wat louche uitziend figuur dat zich kwam voorstellen. Hij is de leidraad.


Dit mannetje komt wat laten zien. Bij de sollicitatiebrief zaten printjes met voorbeelden van mijn werk.


Met enthousiasme en open armen de uitgever begroeten.


Nou ik hier toch ben…


Sorry dat ik bij u kom binnenvallen…


Sorry dat ik bij u binnendring… Deze tekening zat werkelijk in de tekst verwerkt.


Deze afbeelding heb ik verwerkt in de sollicitatiebrief voor de BIK opleiding. (BIK staat voor Beeldende kunstenaars In de Klas)
De brief begon met zoiets als; Je moet tijdens een sollicitatie je uiterste best doen om op te vallen. Het duurde een paar weken voordat ik antwoord kreeg, maar ik was wel uitgenodigd voor een gesprek en om een presentatie te doen.
Later zeiden de heren die het sollicitatiegesprek deden dat ze erg benieuwd waren hoe ik eruitzag. Een van de heren werd later mijn docent. Hij vroeg mij op een gegeven moment om een tekening voor hem te maken. Nog veel later kwam mij ter oren dat 30 kunstenaars waren geselecteerd uit 300 sollicitaties. Wow!
Na deze opleiding ben ik als zzp-er kunstprojecten gaan doen en heb een tijdje als gastdocent gewerkt. Eigen baas, dat is het toch wel.

Een andere sollicitatiebrief heeft geleid tot de opdracht voor een boekomslag. Deze omslag heb ik in aquarel gemaakt en is te zien bij de aquarellen.
Nu we het toch over aquarellen hebben, een aantal tekeningetjes heb ik ook in aquarel geschilderd. (Zie ook bij de aquarellen)